Itt A nagy pénzrablás az ötödik évaddal - Más szemszögből nézve

2021. szeptember 04. 23:31 - Harper.

Előrebocsátom: szeretem a Nagy pénzrablás című 2017-es spanyol akciófilm sorozatot a Netflixen, mely szeptember 3 óta már ötödik évadánál jár óriási sikert aratva szerte a világon. Amint lehetett azonnal megnéztem a legelső évadot, majd sorra a többit is (a legújabbal együtt) és elismerésem csak nőtt Álex Pina és Jesús Colmenar csapata iránt, rajongva Álvaró Morte, Itziar Itono és Úrsula Corberó játékáért is. Jelenleg elérhető az első 4 évad 38 része mellett az ötödik évad 5 része is, így összesen már 43 db, egyenként átlagosan 45 perces fejezetet élvezhetünk végig.

penzrablas1.jpg

A kép forrása: lifestyleasia.com

Bár minőségileg két jól elkülönülő részre tagolható a sorozat (az első két évad valóban fantasztikus epizódjaira illetve az összes többi évadra) egy folyamatosan izgalmas, jól kidolgozott és szórakoztatóan kivitelezett történetfolyamról beszélünk. A madridi királyi pénzverde kirablása mellett a spanyol aranytartalék megszerzésének izgalmait is végigélhetjük, egy-egy zseniálisan kitervelt, körmönfont terv végrehajtását megtekintve. A rablók pedig különleges karakterek: El Profesor, Tokio, Murillo nyomozó (Lisszabon) és a többiek (mindannyian egy-egy világváros nevét viselve) sajátos életutat, rögös bűnözői múltat maguk mögött tudva vállalkoznak a történelem legnagyobb akcióira. Hősökké válnak a világ számára, minden részben újabb és újabb fordulatokat, kalandokat megélve.

Ugyanakkor ... tegyük hozzá: bűnözők, mások pénzének elrablói, akik nem tisztes munkával, hanem erőszakkal tesznek szert vagyonukra. Mégis mindenki nekik szurkol, mert igyekeznek senkit nem megölni és mert nem konkrét emberektől lopnak, hanem az államot károsítják meg (pénzt nyomtatnak). Bár egy ország aranytartalékának elrablása az egész államot válságba döntheti, ebbe senki nem gondol bele, mert a felszín egy 8 fős (majd még több tagból álló) elszánt csapat, bátor helytállással.

Ami viszont kevéssé értelmezünk első látásra: ... a Nagy pénzrablás valójában kudarcok sorozata

Az elsőre talán meghökkentő kijelentés mögött elgondolkodtató tények állnak [innentől némi spoilerrel kell számolni a folytatásban]: az első rablásban meghal az egyik legfontosabb szereplő, majd a siker után a többiek sem élvezhetik vagyonukat a folytonos menekülés miatt. Aztán ott kell hagyniuk még ezt a bujkáló életet is egy újabb akció kedvéért, melyben újabb kulcsszereplők halnak meg.

nagy_penzrablas.jpg

A kép forrása: koimoi.com

Van, aki élőhalottá válik és utána távozik a túlvilágra, van akit szitává lőnek a kommandósok, van, aki golyót kap a fejébe és van olyan is, aki bár túléli az akciókat, közben kínzásokat kell, hogy végigszenvedjen. Mindannyian ott kényszerülnek hagyni családjaikat, szeretteiket és végig kell nézniük barátaik halálát is. Közben véreznek, szenvednek, kínlódnak és folyamatosan a halállal néznek szembe. Sokszor szembesülnek kudarcokkal, kitervelt akcióik meghiúsulásával. ... Felmerül a kérdés: fényes sikernek tűnik mindez? Irigylésre méltó a rablásokban résztvevők sorsa? Cserélnénk velük? Jobb a halál megkockáztatása illetve családtagjaink, barátaink elvesztése a vagyon megszerzéséért vagy akkor már inkább a régi, megszokott életünket akarnánk (sokkal kevesebb pénzzel, viszont élve és családunkat megtartva)?

nagy_penzrablas2.jpg

A kép forrása: wallpapercave.com

A nagy pénzrablás története a túlzások sztorija, mely erősen a "ló túloldalára" viszi értékítéletünket, megengedhetővé, sőt vágyott céllá téve az állandó akciózást, harcot és adrenalin-függést. De persze nem bánjuk, mert nem mindezeken elgondolkodni akarunk, hanem szórakozni és izgulni, találgatva a Professzor újabb és újabb zseniális húzásainak végkimenetelét. Ez a La casa de papel titka, ezért élvezzük annyian (és annyira). Azt a bizonyos "másik szemszöget" pedig hanyagoljuk. Legalábbis azokra a fantasztikus 45 percekre. /09.04.23:30/

csik.jpg

Hasonlóan érdekes posztjaink: Shot Caller - ütős börtön-dráma, A 10 legjobb Marvel, A John Wick karakter, Leon a profi, 22 mérföld,

also_filmkritikus.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://film-kritikus.blog.hu/api/trackback/id/tr3216680008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása