22 mérföld - egy ütős akció-thriller

2020. május 31. 17:03 - Harper.

Peter Berg -- a Csatahajó, a Mélytengeri pokol és Az Amazonas kincse rendezője -- kimondottan pörgős és izgalmas akcióthrillerrel lepte meg rajongóit tavaly, amikor Egyesült Államokban (még nyáron), majd Magyarországon is (októberben) megjelent legújabb mozija, a "Mile 22" (22 mérföld). A film főszerepét Mark Wahlberg játssza, aki a CIA egyik tisztjét alakítja a filmben, mégpedig egy ázsiai országban zajló különleges bevetésen.

mile_22.jpg

A film lendületes, gyors tempójú, miközben őrületes verekedéseket, látványos összecsapásokat, villámgyors akciókat, autós-üldözéseket élvezhetünk, másodpercenként 10 halottal. A sztori egyes részeinél, kicsit olyan érzésünk támadhat, mintha egy John Wick filmet néznénk.

És most röviden a sztoriról: James Silva (Mark Wahlberg) CIA csoportjának feladata, egy helyi rendőrtiszt kimenekítése az országból, melynek fejében a férfi, Li Noor (Iko Uwais) ígéretet tesz arra, hogy elárulja az amerikaiaknak, hová tűnt az az adag Cézium, mely tömegpusztító fegyverként való alkalmazása annyira izgatja az Egyesült Államokat (és amelyet annyira keresnek egy ideje). A kimenekítés azonban nem ígérkezik könnyű feladatnak, tekintve, hogy a CIA épületét a reptértől 22 mérföld választja el, melyen a helyi alvilág és a korrupt rendőrök egész hada áll lesben (azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy kinyírják a túl sokat tudó zsarut). Az akció ennek ellenére megindul 4 amerikai ügynökkel és a "Püspök" néven távolról utasításokat adó, a helyi csoportot műholdas kapcsolaton keresztül segítő főnök (John Malkovich) részvételével. A négy ügynökből kettő nő: egyikük Alice (Ronda Rousey), másikuk pedig a gyönyörű Alice (Lauren Cohan).

A bevetés szinte azonnal nehézségekbe ütközik: az út felénél a CIA-terepjárókból álló konvojt előbb motorosok, majd kézifegyverekkel ellátott zsoldosok támadják meg. Megkezdődik a harc, melyben a csapat fele holtan marad a helyszínen. A történet vége nagy csattanót hoz, melyben már egy esetleges folytatás esélye is benne van.

A 22 mérföld forgatási helyszíne Kolumbia (Bogota), miközben a cselekmény szerint valahol Ázsiában vagyunk. Ez a kettősség nem feltűnő, de azért észlelhető (például a nem ázsiai vonásokkal rendelkező járókelőkön). Ami a további kritikát illeti: a forgatókönyv elnagyolja az előzményeket, mint az olyan "apróságokat" hogy honnan kerül képbe a Cézium, illetve mi a legfőbb karakterek előtörténete. Az egész történetfolyam érezhetően az akciókra megy rá, amelyek viszont tényleg jók: Iko Uwais harcművész-jelenetei nagyon látványosak és minden szempontból ütősek.

mile_22_2.jpg

A film erősségei közé tartozik tehát a sok verekedési jelenet és a rengeteg üldözéses scene, gyengéje viszont a sztori kidolgozatlansága és a karakterisztika. Mark Wahlberg markáns játékot mutat be, de tőle szokatlan módon ezúttal nem vállal túl sok kemény és "belemenős" jelenetet.  Pozitívum a téma: egy kimenekítéses, kommandós sztori, melyből az MI filmeken túl nem túl sokat kaptunk az elmúlt egy-két évben.

Ami a többi alakítást illeti: Malkovich nem kap ugyan fajsúlyos játékidőt, de amiben szerepel, abban hiteles, Iko Uwais tai chi harcosként a film legjobb pillanatait szerzi számunkra, Ronda Rousey ebben a filmben is megmutatja dzsudo tudását (bár ezúttal korán elveszítjük), Lauren Cohan pedig szépsége mellett tartalmas jelenetekkel ajándékoz meg bennünket. Ő képviseli a magánéleti gondokkal küzdő CIA -s anya karakterét, melyben benne van az is, hogy Berg ki szerette volna domborítani a titkosszolgálatokban dolgozó nők (és anyák) problémáit.

Összességében a 22 mérföld egy legkevésbé sem unalmas akciófilm, nagyon jó bunyókkal és pörgéssel, bár meglehetősen szimpla kis sztorival. Ha már unod a húsvétkor szokásos családi filmeket és vígjátékokat, jó választás lehet számodra, afféle "levezetésként" ez az akció-bomba. Értékelésünk: alapsztori: 75%, rendezés: 65%, színészet: 65%, látvány: 75%.

3esfel_csillag.jpg

 

also_filmkritikus.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://film-kritikus.blog.hu/api/trackback/id/tr5415731674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Von Hermanitz 2020.05.31. 23:11:43

Szerintem nagyon látványos film, tele jó verekedésekkel, bunyókkal és akciókkal. Nekem tetszett, kétszer is láttam!
süti beállítások módosítása