Galaxis örzői (2014)

2021. december 05. 11:53 - Harper.

Számomra az első igazán humorról szóló Marvel rész a 2014-es Galaxis őrzői (Guardians of the Galaxy), mely nálam örök kedvenc és előkelő helyen szerepel kedvenceim 250-es listáján is, mégpedig az első 15-ben. Chris Pratt ökörködése, a szexis Zoe Saldaña játéka illetve a milliónyi laza poén határozottan feldobják a filmet, mely akciójelenetekben, bunyókban ugyan alulmarad számtalan Marvel-produkcióval szemben, ám könnyed és stílusos humora illetve remek zenéi mégis a legjobbak közé sorolják. Nekem bejön a Galaxis őrzőinek kis csapata is: Quill, Gamora, Drax, Groot és Rocket (a mosómedve), mert mindannyian külön kis egyéniségek és remek karakterek. Az elmúlt években többször megnéztem a Galaxis őrzőit és mindig elszórakoztatott.

galaxis_orzoi.jpg

Számolni sem tudom, hogy hányszor láttam ezt a filmet és mindig jobb kedvre derített. Sajnos a Galaxis örzői 2 már sokkal gyengébb, de a franchise akkor is nagy kedvencem. Chris Pratt mint "űr-lord" óriási ebben a filmben, ami azért is érdekes, mert más produkciókban többnyire felejthetőt nyújt. Zoe Saldana (Gamora) fantasztikus és Bautista (Drax) is uj oldalát mutatja meg.

A sztori egyszerű: a gonosz Ronan es még gonoszabb Thanos ellen összeálló kis csapat a galaxis leglazább figuráit tömöríti, akik közt ott egy mosómedve, Mordály és egy humanoid-fa Groot is. Összefognak, hogy megmentsék a világot a pusztulástól. Összesodorja őket, hogy egyszerre kerülnek börtönbe, ahonnan aztán együtt is szöknek meg, csapattá kovácsolódva.

Remek a script és James Gunn rendező is kitett magáért. Jók a párbeszédek, tetszetősek az akciók és valahogy működik az egész nem csak Marvel-rajongók számára. A humor teljesen áthatja ezt az egyébként komor és disztópikus közeget, melyben a karakterek mozognak. Búskomorság ellen biztos "gyógyszert" jelent az egész.

Értékelésem: erős 85%! Ami a filmben hallható zenéket illeti Quill féltve őrzött és agyonhallgatott walkmanjából, egy 70-es évekbeli együttest a Blue Swede -t illeti az elismerés. Legjobbjuk, a Hooked on a Feeling. Milliószor újra-hallgatható: LINK. Feldobja a filmet.

A film legjobb számai a 70-es évekből:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://film-kritikus.blog.hu/api/trackback/id/tr2516774122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása