Kiút nélkül (No Escape) - egy izgalmas, menekülős akció-thriller

2020. június 05. 13:30 - Critic.

A No Escape láttán az embernek két szó jut eszébe: sokkoló és megrázó. És tényleg az. Ha vannak gyerekeid még inkább ütős, mert  átérzed milyen az, amikor a családodat kell kimenekítened, megvédened és oltalmaznod egy szinte esélytelen helyzetben. Átéled, milyen egy idegen országban rekedni, ahol elszabadul a pokol, elállatiasodnak az emberek és az utcán folyik a vér. Szó szerint. Önvizsgálatra kényszerülsz: "én mire lennék képes a családomért?" Ott vagy velük, futsz, bujkálsz, rettegsz. Élethű, reális és sokkoló az egész. 

no_escape.jpg

Amikor először láttam ezt a 2015-ös mozit, teljesen átéltem a történetet, magam is azon törtem a fejem, hogy merre és hogyan menekülnék a feleségemmel és gyermekeimmel, ha mondjuk én is egy forradalom szélére sodródott indokínai országban rekednék. Együtt izgultam a családdal, mintha ott lettem volna velük.

És most jöjjön egy kis spolier, ha bírod. John Erick Dowdle rendezőként és forgatókönyv íróként erős témát választott: egy indokínai országban puccs (vagy forradalom) kezdődik, mégpedig éppen amikor egy amerikai mérnök (Jack Dwyer, azaz Owen Wilson) a családjával  együtt - feleségével és két kislányával - épp megérkezik (hogy betöltsön ott egy állást). Az országot egyébként nem nevezik meg a filmben, de leginkább Kambodzsának felelne meg.

no-escape2.jpg

A fordulat ekkor következik be: váratlanul megölik az ország diktátorát, majd az emberek az utcára tódulnak és megkezdik a vadászatot a nyugati, főleg amerikai érdekeltségekre. Szétlövik az USA nagykövetségét, megrohamozzák a szállodákat, tarkón lövik az amerikainak vélt járókelőket. Az ok: elegük van abból, hogy az USA megkaparintja az ország vagyonát és legújabban az ivóvíz és vízierőmű-rendszerét is. Főhősünk: Jack Dwyer egyébként éppen a vízerőmű projektben szerepet vállalva érkezik az országba és a zavargások kezdetén éppen csak elfoglalja szállodai szobáját családjával együtt.

Dwyerék egy olyan szállodában rekednek, mely szabályos ostrom alá kerül. A tetőre menekülnek másokkal együtt, de ott sincsenek biztonságban. Megkezdődik kálváriájuk a megmenekülésért. Közben kétszer is elkapják őket, többször csodával határos módon ússzák csak meg kivégzésüket. Látnak másokat meghalni, látnak töménytelen vért és borzalmat. Azért segítségük is akad a térségben gyakran utazgató Hammond (Pierce Brosnan) személyében, aki egy ideig bújtatni tudja a családot. Az igazi megoldás azonban: a vietnámi határ elérése, egy adott folyószakaszon. A Dwyer család meg is próbálja: csónakkal kísérlik meg a szökést Kambodzsából Vietnámba. A végeredményt nem lövöm le, de az utolsó 10 perc is sokkoló. no_escape3_masolata.jpg

A színészek óriásit alakítanak: Owen Wilson bebizonyítja, hogy nem csak a lökött szépfiú szerepében tehetséges, Pierce Brosnan pedig - a családot segítő kiöregedett brit ügynök megjelenítésével - újra leteszi névjegyét az akciófilmek műfajában. (Pedig a film forgatása idején, már 62 éves.) Mindenki hiteles, még a feleséget alakító Lake Bell is, pedig ő korábban csak ritkán vállalt be "komolyabb" témákat.

A történet azért is óriási választás, mert mai világunkban nagyon is aktuális sztorit tár elénk. Bárhol lehet ugyanis puccs, forradalom, vagy felfordulás (ahogy nem régiben például Törökországban volt hasonló) és bármelyikünk kerülhet ilyen helyzetbe. A kérdés mindig az: helytállnánk e egy ilyen helyzetben? Jack Dwyer helyt áll, megmenti családját, pedig még ölnie is kell értük.

no_escape4_masolata.jpg

A No Escape színvonalas, hiteles és sokkoló alkotás, melyet látni kell, mert szembeállít bennünket valami olyasmivel, amit mélyen eltemetünk magunkban, de ami sajnos bármikor utolérhet bennünket! Erős 80%-ra, azaz 4 csillagra értékeljük a filmet a hitelesség, a rendezés, a szereplők és a forgatókönyv miatt. Előzetes itt. 4csillag.jpg

also_filmkritikus.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://film-kritikus.blog.hu/api/trackback/id/tr2715742150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Történelemtanár_ 2020.06.06. 12:29:21

Nem annyira reklámozzák ezt a filmet, pedig tényleg nagyon izgalmas. Én minden filmet több részletben szoktam megnézni, el-el zárva 10-15 percekre (kávé szünet, WC ... stb), de ezt megállás nélkül, egy-húzóban ültem végig, annyira lekötött. Folyamatos izgalom-lavina, hogy megússzák e.

Argus_ 2020.06.06. 19:34:47

Nagyon jó film és szerintem reális is az egész. Nincsenek benne zavaró és idegesítő túlzások. Nálam is erős 80% -ot kapna!
süti beállítások módosítása