A Netflix új sikerfilmje: Sehol

2023. október 01. 10:21 - The Critic

A Magyar Filmadatbázis oldalán már írtam erről a spanyol túlélős moziról (nálam mindig első a Mafab), de saját blogomon is megemlékeznék róla, mert nagyon ritka a Netflixen az érdekes film. Márpedig a Sehol (Nowhere) a maga nemében különlegesség, sok izgalommal, így érdemes róla írni. Mi is a sztori lényege?

sehol_film.jpg

Röviden az alaptörténet:

Adott egy jövőbeni disztópikus diktatúra, ahol nincs élelem így a karhatalom szigorúan lép fel a túlnépesedés ellen. Ezt konkrétan úgy teszik, hogy legyilkolják a kisgyermeket vállalókat és terheseket. Ebből a közegből szeretne elszökni (érthető módon) Mia és Nico, akiknek uti-céljuk Írország (az óceán túlpartján). Kisgyermeküket már ott akarják világra segíteni, Mia ugyanis 9 hónapos terhes. A szökést egy konténer-hajón tervezik, ám az emberekkel teli konténerüket kiszúrják a katonák még a kikötőben és mindenkit megölnek. Mia azonban túléli (Nico már korábban elszakad tőle és egy másik konténerbe kerül). A nő teljesen egyedül maradva a maga konténerében feljut egy hajóra és megindul a szabadság felé. Itt azonban fordulat történik: a hajó hatalmas viharba kerül és a konténerek egy része (Miáé is) az óceánba zuhannak. Innentől a nő teljesen magára maradva hányódik a tengeren egy teljes hónapon keresztül. Itt, a konténerbe zárva kell világra hoznia gyermekét és itt kell kitalálnia azt is, hogy miként jut ki a konténer tetejére illetve hogyan szerez maguknak élelmet. Megkezdődik a verseny a túlélésért: mi következik be hamarabb: a konténer elsüllyedése, Miáék éhhalála vagy a megmenekülés egy hajó által (esetleg partot érve)?

A film egy igazi túlélős történet, melyben akadnak ugyan hiteltelenségek mégis izgalmas szórakozást nyújt számunkra. Nézzük előbb a hiteltelenségeket: az első mindjárt az, hogy képes e egy átlagos teher-konténer egy teljes hónapon keresztül lebegni az óceánban elsüllyedés nélkül? Nehéz megítélni, de számomra ez túlzásnak tűnik. A második probléma a nyers hal fogyasztás, mely megint csak nehezen elképzelhető, tekintve, hogy Mia heteken keresztül így táplálkozik. (Az első napokban még van nála szendvics, meg egyéb étel.) Végül ott van a vízhiány problémája is: egy felnőtt nő számára 25-30 napra (még napi egy literrel számolva is) 25-30 liter víz szükséges az életben maradáshoz, ennyi pedig nem áll rendelkezésére (noha az esőzésekkor megpróbál valamennyi édesvizet felfogni, azok csak cseppek igazából).

Most nézzük a pozitívumokat: kétségtelen, hogy Anna Castillo jól alakítja a túléléséért küzdő, kétségbeesett nőt, aki ugyanakkor találékony, talpraesett és okos is, hisz megtalálja minden nehézség megoldását. Kivágja a konténer tetejét, halfogó hálót készít, sebet varr miközben életben tart egy újszülött csecsemőt is. Pestiesen szólva "ez nem semmi" példát mutat a nézőknek arról, hogy soha ne adjuk fel, mindig küzdenünk kell az életért (és önmagunkért). A végkifejlet még drámaibbá teszi az egészet, amit természetesen nem árulok el, legyen meglepetés Mia kalandjának vége. 

A Sehol egy érdekes és izgalmas túlélős film, ami bár valóban sok túlzást tartalmaz mégis feledteti ezt velünk a legfőbb karakterért való izgulás és a szenvedéseivel való azonosulás. Albert Pintó egy olyan újabb spanyol filmet készített, mely a Nagy pénzrablás és a Platform után méltán öregbíti a hispán filmek elismertségét. Értékelésem: 75%, csillagokban kifejezve 4 csillag az 5-ből:

4csillag.jpg also_filmkritikus.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://film-kritikus.blog.hu/api/trackback/id/tr6618225419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nietzsche_ 2023.10.01. 23:38:08

Szerintem sem reális, hogy egy átlag konténer egy hónapig lebegjen a felszínen és ne süllyedjen el. Ugyanakkor a film engem is megvett. Izgultam a nőért és elfelejtkeztem a konténer problémáról. Tetszett nekem is. Jó film.
süti beállítások módosítása