The Raid fimek - amikor turbóban megy az akció

2023. július 01. 17:49 - The Critic

Magam sem tudtam sokáig, de a Pencak Silat (vagy csak egyszerűen Silat) egy indonéz harcművészeti stílus, mely rendkívül népszerű Ázsiában. A villámgyors ütéskombinációkra, gyilkosan erős rugásokra illetve szúró - vágó eszközökre épülő harcművész-filmek jó ideje tarolnak az indonéz, thai és indiai mozi-kasszáknál. Nálunk Európában azonban csak néhány éve kezdtek népszerűek lenni. A kategória legjobbjai szerintem a The Raid filmek, melyek Magyarországon A rajtaütés (2011) és A rajtaütés 2 (2014) címen lettek ismertek. A helyzet úgy hozta, hogy én mindkettőt csak nem régiben láttam, de azonnal nagy hatást tettek rám.

rajtautes.jpg

A kép forrása: nytimes.com

A két rajtaütés film sztárja az 1983-ban született (jakartai) Iko Uwais, akit sokan (velem együtt) az új Buce Lee -nek tartanak. Rá is szolgált erre a megtisztelő címre mert elképesztő amiket csinál. Hihetetlenül gyors és bár csak 165 centi, félelmetesen erős rúgásokra és ütésekre képes. Ezt bizonyította is, amikor fiatalon sorra nyert bajnokságokat a 280 milliós Indonéziában, majd saját Silat iskolát alapított a fővárosban, Jakartában. Népszerűsége hazájában ekkor kezdett meredeken felfelé ívelni. A világ a 2009-es Merantau és a 2011-es The Raid filmek révén ismerte meg. Amerikában azonnal felfigyeltek Uwais különleges harcművész tehetségére és a fiatalember gyorsan jó barátságba került Gareth Evans rendezővel, aki már 2009-ben felkarolta. Az első Raid filmsikere után neki is fogtak együtt a második résznek. 

iko_uwais.jpg

Iko Uwais, az új Bruce Lee. A kép forrása: ethnicelebs.com

A legelső Rajtaütés-film voltaképp egy indonéz toronyház rendőri ostromáról szól. Az épület egy helyi maffiafőnök bázisa, akit a rendőrök nagyon szeretnének elfogni (vagy likvidálni). A behatoló különítmény azonban nem elég nagy létszámú (és felkészültségű) a hatalmas túlerővel szemben. A rendőr-osztagban kezdetben lebecsült helyzetben van egy fiatal kommandós, Rama (Iko Uwais), ám ő a legjobb verekedő közöttük, mint kiderül. Az összecsapás felörli a rendőröket csak ketten maradnak: Rama és egy sérült társa.

rajtautes2.jpg

A kép forrása: metro.co.uk

A második, 2014-es Raid film (The Raid 2: Berandal) véresebb az elsőnél és története is sokkal összetettebb. Ezúttal Rama (Iko Uwais) feladata a beépülés mégpedig a legnagyobb jakartai maffiába. Kapunk rengeteg villámgyors bunyót a Silat alkalmazásával, számtalan véres gyilkosságot, tűzharcot és üldözéses jelenetet. Vannak lefejezések, torok elvágások, késes párharcok, minden, ami turbó módba kapcsolja az akciókat. Annyira intenzív a látvány-világ hogy szinte beleszédülünk.

Közben többször is jön egy-egy fordulat, akad meglepetés és kiderül, hogy nem mindenki az, akinek látszik. A film segítségével kapunk némi bepillantást egy ázsiai nagyváros alvilágába is, megtapasztalva a hihetetlen kegyetlenségek közegét egy olyan rétegben, ahol szinte mindenki tud verekedni és a többség gyilkolt is már. A Raid karakterei közül mindkét részben kiemelkedik Mad Dog, akit egy másik hatalmas harcművész-tehetség alakít: Yayan Ruhian alakít. Az Uwaisnál jócskán idősebb Ruhian a John Wick 3-ban szerepel, alaposan megizzasztva Wicket egy verekedési jelenetben.

raid2.jpg

Yayan Ruhian. A kép forrása: kungfukingdom.com

A Raid filmek vadak és keménységben bőven túltesznek a John Wick illetve Tyler Rake filmeken. Mindenkinek ajánlom őket, de elsősorban az erős idegzetűeknek. Az viszont egészen biztos, hogy a harcművészet iránt rajongók fogják legjobban élvezni és értékelni (like me).

also_filmkritikus.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://film-kritikus.blog.hu/api/trackback/id/tr1118157698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása