Vasember (2008)

2023. július 30. 21:06 - The Critic

A Marvel film-univerzum egyik legjobb darabja a 2008-ban készült és Jon Favreau által rendezett Vasember (Iron Man). A központi karaktert, Tony Stark milliárdos üzletembert (és fegyvergyárost) Robert Downey Jr alakítja, mégpedig zseniálisan. Sokak szerint a karakterhez a mintát napjaink egyik híres vállalkozója és multi-milliárdosa: Elon Musk szolgáltatta, aki 2023 június 1-én a CNBC szerint a világ leggazdagabb embere lett (újra). Tony Stark mihaszna ember, aki féktelen hedonizmussal és piálással csak az élvezeteknek él és még saját üzleti ügyeit is más intézi helyette, mégpedig mindenese, a gyönyörű Pepper Potts (Gwyneth Paltrow). Egy nap azonban minden megváltozik.

vasember.jpg

A kép forrása: port.hu

Amikor egy alkalommal Tony a Közel-keletre utazik egy fegyver-üzlet kapcsán, katonai menetoszlopát idegenek támadják meg és így egy helyi muszlim hadúr fogságába kerül. A kényelemhez szokott férfiben minden megváltozik: szíve köré repesz-szilánkok kerülnek (az elfogása során kibontakozó tűzharc miatt), így folyamatosan működtetett erős elektromágnest kell örök életében működtetnie testében, mely távol-tartja szívétől a végzetes és tűhegyes fémdarabokat. Az első ilyen szerkezetet egy helybéli rabtársa építi mellkasába (aki történetesen orvos). Ez még nagyon kezdetleges és egy sima aksiról üzemel. A másik törés Tony életében maga a fogság, ahonnan önerőből kell megszöknie. Mivel nagyon tehetséges mérnök, kitalálja, hogy fogsága alatt épít egy különleges páncél-öltözetet, melyben kisétálhat az őrök között (mert hiába tüzelnek majd rá). A napokig (talán hetekig) zajló munkában maguk az őrzői segítik, mert azt hiszik, hogy kérésükre egy fegyvert épít nekik. Így minden eszközzel ellátják, miközben nem is sejtik, hogy Tony egészen máson munkálkodik. A legelső iron man ruha végül jól szerepel, kezdetleges ugyan, de kijuttatja Tonyt a barlangból és hazakerülhet.

Innentől kezdődik a film második része, melyben kiderül, hogy az egykori léha playboy alaposan megváltozott. Már nem csak az élvezeteknek akar élni, hanem ki akar fejleszteni egy olyan ruhát, mely egyben fegyver-rendszer is és amelynek révén segíthet a világon, főleg azon a törzsön, melyet egykori fogva-tartói sanyargatnak a Közel-keleten. A ruha elkészül és JARVIS egy mesterséges intelligenciával bíró program vezérli. (Jarvis = Just A Rather Very Intelligent System, ami körülbelül annyit tesz, hogy Csak Egy Meglehetősen Nagyon Értelmes/Intelligens Rendszer.)

Tony Stark vasemberré válik és országos-, majd világhírnevet szerez magának. Miközben fellép az igazságtalanságok ellen, ráébred egy nap arra, hogy valódi ellensége egykori bizalmasa és fegyvergyárainak igazgatója: Obadiah (Jeff Bridges). Mivel közben Obadiah is elkészíti a maga különleges fegyver-öltözetét, kettejük végső harca egy igazi futurisztikus párharccá változik: gépe a gép ellen leosztásban, melyeket ők irányítanak.

A Vasember egy szórakoztató és izgalmas film, remek alakításokkal és Jon Favreau kitűnő rendezésével. Jó a script, remek az alaptörténet és sziporkázó a Gwyneth Paltrow - Robert Downey Jr páros játéka is. A legelső Vasember film sikere után, 2010-ben és 2011-ben is készült egy-egy újabb Iron Man fejezet (ez előbbi ugyancsak Jon Favreau rendezésében az utóbbi Shane Black direktori közreműködésével). A Vasember trilógia mindhárom része felkerült a 12 legjobb Marvel-film listájára (Jerico bloggal közös elbírálásban).

Ami a Vasember első rész értékelését illeti: 80-85%-ot kap tőlünk, az ötből minimum 4 csillagot, ami alig marad el az IMDb értékelésétől - 1,1 millió szavazó 7,9 pontos átlagától. 4csillag.jpg

also_filmkritikus.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://film-kritikus.blog.hu/api/trackback/id/tr2618182559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása