Túl az Óperencián (1992)

2022. június 06. 22:15 - Harper.

tul_az_operencian.jpg

[port] Rendező: Ron Howard Főszereplők: Tom Cruise és Nicole Kidman, Műfaj: romantikus történelmi kalandfilm

Egy kevéssé ismert történelmi kalandfilm, a XIX. század végi Amerikából, sajátos történettel, melyben rengeteg emberi érzés jelenik meg, a humortól a drámáig. Az alap-sztrori szerint Joseph Donelly (Tom Cruise) Írországból, paraszti sorból menekülve vándorol Amerikába, ahol mindent elkövet boldogulásáért. Kezdetben gyári munkás, később vasútépítő melós, majd földfoglaló lesz, miközben mellészegődik a szintén sorsa elől menekülő előkelő Shannon is (Nicole Kidman).

Kapcsolatuk érdekesen alakul, a kezdeti távolságtartástól a szenvedélyes szerelemig. Joseph bár egyszerű jobbágyfiú, egészen jól boldogul a nagyvárosias közegben, míg Shannonnak titkolnia kell előkelő származását és még így sem tud egyről a kettőre jutni. Eleinte (a hajón) a fiú, mint Shannon inasa szerepel az emberek előtt, később pedig Bostonban a nő kénytelen bátyjaként feltüntetni a szegény külvárosiak előtt. Egymásra utaltságuk közelebb hozza egymáshoz őket. Kiderül, hogy hasonló dolgokra vágynak: saját földre és önálló, szabad életre. Közben felbukkannak a Shannont felkutatni érkező szülők, gonosz intézőjükkel, így a két fiatal elszakad egymástól. Ám a határszélen újra találkoznak, hisz a földfoglaló versenyen mindketten indulnak.

Láthatjuk az 1800-as évek végének Amerikáját, izgulhatunk csupasz-öklű bunyókon (Tom Cruise remek bokszot mutat nekünk), megismerhetjük a vasútépítők és földfoglalók életét és a XIX. századi Egyesült Államok különleges történelmi légkörét. A legvégén még egy kis mondanivaló is kikerekedik: "teljesülhetnek vágyaink, ha mindent megteszünk értük". Értékelés: 85%.

also_filmkritikus.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://film-kritikus.blog.hu/api/trackback/id/tr1417850039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása