Farkasokkal táncoló - egy 7 Oscart nyert különleges film

2023. május 08. 21:57 - Harper.

Az 1991-es esztendőben 7 Oscart nyert sikerfilm: a Farkasokkal táncoló (Dances With Wolves) teljesen méltó módon lett a filmtörténelem egyik leginkább elismert filmes alkotása. A sok helyen kalandfilmnek besorolt dráma egy különleges történet, mely az 1860-as évek Amerikájában játszódik és középpontjában az akkoriban egyre inkább visszaszoruló indiánok állnak, akiket egy velük összebarátkozó katona szemével láthatunk. A film rendezője és főszereplője is Kevin Costner, aki a Farkasokkal táncolóval lett a legmegbecsültebb filmesek egyike Amerikában (és szerte a világon is), miként maga a film is a legnépszerűbb drámák egyike. Ezt a filmet én még gyerekként láttam először és azóta is a TOP-10 legjobb film közé sorolom. Napjainkban alig-alig készítenek már hasonló műveket, noha a tolerancia, az elfogadás, a másként gondolkodás megértése és az eltérő kultúrák megbecsülése soha nem volt annyire aktuális mint épp a jelenkorban.

farkasokkal.jpg

A kép forrása: LINK

A film alapsztorija (Michael Blake alap-története) az 1863-as esztendőbe, a polgárháború sújtotta Amerikába "repít el" bennünket. Egészen pontosan Tennessee államban vagyunk, ahol nagyon komoly harcok zajlanak az északiak és a déliek között. A polgárháború még nem dőlt el, bár a fordulatot jelentő gettysburgi csata éppen ebben az évben hozza majd el az északiak lassú és fokozatos felülkerekedését. A film eseményeinek középpontjában az északiaknál szolgáló, 35 éves Dunbar hadnagy áll, aki épp az áthelyezését kéri a nyugati határvidékre, mégpedig egy hőstett elismeréseként. A parancsnokság teljesíti kérését, így Dunbar számára új kaland veszi kezdetét, ezúttal már távol a harcoktól.

Amikor megérkezik a Sedgewick erődbe, rá kell döbbennie, hogy az már régóta magányosan áll, és ő az egyetlen lakója. Nekilát az épület feljavításának és a saját maga számára kialakított furcsa napirend és egyszemélyes "laktanya" katonaivá tételének. Hamarosan azonban megváltoznak a dolgok: kapcsolatba kerül egy sziú törzzsel, melynek néhány tagja a kommunikáció megkezdése előtt alaposan megfigyeli őt. Ennek során veszik észre az indiánok, hogy a magányos katona egy környéken ólálkodó farkassal barátkozik össze és amikor játszik a félelmetes állattal az olyan, mintha táncolna vele. Innen kapja Dunbar az indiánoktól a "farkasokkal táncoló" nevet (és persze innen van a film címe is).

farkasokkal2.jpg

A kép forrása: LINK

Később a kapcsolatfelvétel már valódi kommunikációt hoz az indiánok és a katona között. Dunbar hadnagy megismerkedik a törzs szent emberével (Vergődő Madárral), az egyik legnagyobb harcosukkal harcossal (Szélfútta Hajjal), a törzsfőnökkel (Tíz Medvével), valamint Álló Ököllel, egy fehér nővel, akit még gyermekként fogadott be a törzs. Dunbar becsületes és bátor cselekedetei nyomán fokról fokra kölcsönös elismerés és csodálat épül ki közte és a sziú törzs tagjai között. Dunbar egyre inkább beépül a törzsbe, izgalmas szerelmi kalandba bonyolódik Álló Ököllel, és életre szóló barátságot köt a bennszülöttekkel.

A film révén bepillantást nyerünk az indiánok egyszerű életébe, fokozatosan megismerjük gondolkodásukat és egy ponton túl rájövünk arra, hogy korántsem vademberek, hanem érző, értékes egyéniségek, akik békére, szabadságra vágynak, miközben ők is tele vannak félelmekkel és bizonytalanságokkal. A Farkasokkal táncoló megtekintése valódi film-élményt ad számunkra, hiszen kapunk egy gyönyörű történetet, izgalmakat, elgondolkodtató párbeszédeket egy szerelem kibontakozását és persze csodálatos képeket is az amerikai határvidékről. Fantasztikus a film zenéje (John Barry), nagyszerűen kifejezi az események drámai hangulatát.

farkasokkal_tancolo3.jpg

A kép forrása: LINK

Ha átmenetileg el is veszítjük olykor hitünket abban, hogy mi a fontos az életben, az ilyen filmek elgondolkodtatva visszaállítják értékrendünket, megmutatva, hogy a becsületesség, a jóindulat, az őszinteség, a mások elfogadása és a nagylelkűség olyan értékek, melyekkel megnyerhetünk másokat és megmenthetjük saját életünket is, miként a filmbeli John Dunbar is megmentette a világ egy darabkáját (saját lelkével együtt). 

Jó lenne, ha a fiatal generációk, a mai ifjúság is megismerné ezt a filmet és nem merülne feledésbe az egyik legjobb valaha készült mű, a maga nagyon is aktuális gondolataival és értékrendjével.  

also_filmkritikus.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://film-kritikus.blog.hu/api/trackback/id/tr3018119668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása