A 10 legjobb Marvel film

2020. június 20. 11:40 - The Critic

A Marvel-produkciók évek óta tarolnak a mozik jegypénztárainál és bár most a járványhelyzet miatt szinte minden megállt a filmuniverzumban, novemberben már várhatjuk a Fekete Özvegyet, jövőre pedig az Örökkévalókat, melyek ugyancsak "kasszarobbantó" filmeknek ígérkeznek; így nem maradunk Marvel nélkül az elkövetkező fél évben sem. (És akkor még nem említettük a DC-Univerzum nagy dobását, a 2021-ben debütáló, HBO Max streaming szolgáltatónál megjelenő Igazság Ligája rendezői változatot.) Miközben várjuk az újabb Marvel részeket, érdemes elgondolkodnunk az eddigi epizódok sorrendjén is: melyek voltak az eddigi legjobb fejezetek? A Film-kritikus blog több szempont figyelembevételével készítette el listáját, mely reméljük elnyeri tetszéseteket! [Kapcsolódó lista: Filmelemző Marvel listája - 2019]

10. Pókember (2002) 

marvel1.jpg

Az elmúlt 18 évben (2002 óta) éppen 7 darab Spider-Man film készült: Pókember 1., 2., 3., A csodálatos pókember 1., 2., Hazatérés (2017) és a Pókember Idegenben (2019). Ezek közül a legelső, 2002-es változat volt szerintem a legjobb, mégpedig Sam Raimi remek rendezése és a "legjobb négyes": Tobey Maguire, Kirsten Dunst, Willem Dafoe és James Franco fantasztikus játéka miatt. Jó a forgatókönyv, ütősek az akció jelenetek és koherens az egész sztori úgy, ahogy van. Kevés Marvel-10-es listán szerepel, de nálam éppen befut utolsó helyre, felsorolt erényei miatt.

9. Bosszúállók 4 Végjáték (2019)

marvel2.jpg

Bosszúállók lázban égett ország 2018 áprilisában, majd rá egy évre, 2019 áprilisában is, amikor előbb az Avengers harmadik (Infinity War), majd negyedik (Endgame) epizódját játszották a mozik. És a Végjáték aztán tényleg kasszát robbantott: 2,79 milliárd dollár összbevételt hozott a Marvel Studios konyhájára. És szó, ami szó: ütős is lett nagyon. Iszonyúan látványos, fordulatos, szinte lenyűgözően inger-gazdag produkció, mely már szinte túl sok is (legalábbis nekem). Nyilván nem hagyható ki az első 10-ből, én sem felejtkezek meg róla, de a kilencedik helynél előrébb sajnos nem tehetem.

8. Amerika Kapitány 2 - A tél katonája (2014)

marvel_wintersoldier.jpg

Nem tagadom nagy "Amerika Kapitány rajongó" vagyok, így kicsit elfogultan viszonyulok az eddigi három Steve Rogers epizódhoz, azok közt is a Tél katonájához, melynek scriptje nagyon megfogott. Bucky Barnes (Sebastian Stan) felbukkanása zseniális húzás és Samuel L. Jackson illetve Robert Redford szerepeltetése is sokat dob a filmen. (Scarlette Johansson is kitűnő formában van.) Nagyon tetszetősek a látvány-jelenetek és bunyók, az egész epizód végig lendületes és izgalmas. Vagy tucatszor láttam, így nyugodtan mondhatom: méltán kapott 90%-ot a Rotten Tomatoes kritikusaitól.

7. A galaxis őrzői 1. (2014)

marvel_galaxis.jpg

Számomra az első igazán humorról szóló Marvel rész a 2014-es Galaxis őrzői volt, hat évvel ezelőtt. Chris Pratt ökörködése és a szexis Zoe Saldaña játéka határozottan feldobják a filmet, mely akciójelenetekben, bunyókban ugyan alulmarad számtalan Marvel-produkcióval szemben, ám könnyed és stílusos humora illetve remek zenéi mégis a legjobbak közé sorolják. Nekem bejön a Galaxis őrzőinek kis csapata is: Quill, Gamora, Drax, Groot és Rocket (a mosómedve), mert mindannyian külön kis egyéniségek (remek karakterek). Az elmúlt években többször megnéztem és mindig elszórakoztatott.

6. Deadpool 1. (2016)

marvel_deadpool.jpg

Valahogy külön kategóriát képez a Marvel-világban Deadpool és ennek megfelelően új típusú filmélményt is jelent a Deadpool filmek megtekintése. A Tim Miller - Ryan Reynolds páros eredeti poénokkal, cool szövegekkel és vicces szitukkal teli, pörgős akció-vígjátékot rakott össze 4 évvel ezelőtt, amit a 2018-os második résznek sem sikerült túlszárnyalnia. A duma mellett pedig elképesztően jók a bunyók és az akrobatikus jelenetek is, nem beszélve az alapsztoriról, mely az utolsó percig leköt bennünket.

5. Amerika Kapitány 3. - Polgárháború (2016)

marvel_polgarhaboru.jpg

Az Amerika Kapitány trilógia legtöbb mondanivalót hordozó része a Polgárháború, melyben a szuperhősökből álló Bosszúállók-csapat két táborra szakad: a Vasember vezette, ENSZ -hez tartozást pártolók körére és a Rogers kapitányhoz hűségesekre (akik a függetlenséget akarják). A film felveti az elveinkhez való ragaszkodás kontra barátaink befolyásolása kérdését. Az egyik legrealisztikusabb Marvel-film, tele izgalmas scene -nel. Az IMDb -n a trilógia legmagasabbra értékelt része (7,8 pont) a Polgárháború, mely nálam elsősorban a sztori miatt érdemelte meg az ötödik helyet.

4. Bosszúállók 3. - Végtelen háború (2018)

marvel_bosszuallok3.jpg

A 2018-as Végtelen háború (Infinity War) az egyik leglátványosabb Marvel-epizód, a franchise megszületése óta. Bár az IMDb szavazóinál ez a lista legtöbbre értékelt tagja (8,5 ponttal), nálam holtversenyben van az Első bosszúállóval, mely csak egy hajszállal előzi meg. Kitűnő a forgatókönyv, zseniális a Russo testvérek rendezése és kiemelkedőt nyújt a parádés szereplőgárda teljes csapata is Scarlett Johanssontól Chris Evanson keresztül Jeremy Rennerig és Robert Downey Jr -ig. Ami miatt mégis a negyedik listámon, az nem a film hibáiból fakad, hanem abból, hogy vannak a Végtelen háborúnál jobb történetek és alakítások is a Marvel-berkeiben. 

3. Amerika Kapitány 1. - Az első bosszúálló (2011)

marvel_elso.jpg

Steven Rogers kapitány alakjának megszületése számomra valahol a Marvel-filmek Szent Grálja, ezért is kerülhetett a trilógia legelső epizódja a lista harmadik helyére. Ez a történet egyszerre dráma, szerelmi történet, akció-orgia, vígjáték, sőt fantasy illetve sci-fi elemekkel megspékelt thriller is, így elmondható róla, hogy műfajok valóságos kavalkádja. Hayley Atwell a legszexisebb Marvel-szereplő a franchise történetében, pedig Peggy Carter szerepében többnyire végig egyszerű katonaruhában láthatjuk. Egészen elvarázsoló, hogy Steven Rogers "eredetileg" egy csenevész, alig 163 centis figura, aki  "csupán" bátor és egyenes jellemének köszönheti, hogy végül egy emberfeletti erejű, 188 centis atlétává válhat. Chris Evans nagyszerű alakítással hozza a karaktert.

2. Thor 3. - Ragnarök (2017)

marvel_thor.jpg

Talán meglepő, de nálam az ezüstérmes Marvel-film egyértelműen a 2017-es Thor: Ragnarök (nagy kedvencem), mégpedig kivételesen szórakoztató stílusa, egyedi karakterisztikája, remek poénjai és pörgő lendületessége okán. Magában egyesíti a Deadpool féle humort, a Bosszúállóknál megszokott akciókkal illetve látványvilággal és a többi Marvel-produkció misztikumával. Mindez vígjátéki stílusban, Chris Hemsworth - a Mennydörgés ura istene - nagyszerű játékával. A Thor filmekből is három készült az elmúlt 9 évben: a 2011-es változat, a 2013-as Sötét világ (The Dark World) és a 2017-es Ragnarök. Ám ezek közül t(h)orony magasan a Ragnarök lett a legszínvonalasabb.  

1. A Vasember 1. (2008)

marvel_vasember.jpg

A dolgok eredője Tony Stark átalakulása Vasemberré, melynek sztoriját 2008-ban Jon Favreau (a Mandalorian sorozat atyja) tette le elénk, elképesztően jól kidolgozott kivitelben. Robert Downey Jr erős alakítással hozza a milliárdos és különc feltaláló-zseni Tony Stark figuráját és az egész történet hihető, logikus illetve koherens. Számomra külön szórakoztató az a páros-játék, melyet Gwynet Paltrow és Downey hoznak össze, élvezetes párbeszédekkel, csipkelődésekkel. Nincs mit tovább magyarázni: ahogy a marketing alapszabálya is kimondja: "a jó termék eladja önmagát" így a Vasember is egy ütősen jó Marvel-mozi, szerintem  konkrétan a legjobb! (2020.06.20.11:40)

***

Ha érdekesnek találtad, várunk FB oldalunkon is! 

also_filmkritikus.jpg

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://film-kritikus.blog.hu/api/trackback/id/tr2715892708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Control. 2020.06.20. 15:11:09

A Marvel-rajongók fele Bosszúállók-fan. Én a Galaxis őrzői, Thor és Amerika Kapitány mániások közé tartozom, így saját 10-es listámra is ezeket tenném. De ez a lista sem rossz!

Panelmedve 2020.06.21. 01:16:23

Jó kis lista, rajta három Amerika Kapitány film! Egyetértek! Maximálisan! :)))

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.09.04. 12:30:17

nagyon sok az MCU a listán...

lehet jobb lett volna csak azokból csinálni.
süti beállítások módosítása