Kelly hősei - Clint Eastwod legjobb filmje

2020. június 01. 12:59 - Harper.

Az éppen most 90 éves kiváló színész és rendező, Clint Eastwood (Isten éltesse még nagyon sokáig!) munkásságán végigtekintve rengeteg nívós és fantasztikus darabot láthatunk (pl Kémek a Sasfészekben, Piszkos Harry, Egy maréknyi dollárért, Szökés Alcatrazból, A jó a rossz és a csúf ... stb), de mind közül szerintünk a legjobb, a Brian G. Hutton rendezte 1970-es háborús kaland-vígjáték, a Kelly hősei.

clint_eastwood.jpg

Mindig nagyon népszerűek azok a posztok, melyek a legjobb háborús filmeket mutatják be (különböző szubjektív listák mentén), mint ahogyan azokat a cikkeket is sokan olvassák, melyek a filmvilág háborús témákhoz való eltérő megközelítéseit és viszonyait taglalják (például itt). Ha ugyanis a műfajban a "legjobbat" keressük, nem hagyható ki a kérdés: lehet e a legjobb háborús filmek közt humoros, könnyed vagy vicces alkotás? Természetesen most elsősorban Brian G. Hutton 1970-es filmjéről a Kelly hőseiről van szó. 

kelly_hosei1.jpg

A Troy Kennedy-Martin forgatókönyvíró és Hutton vezette csapat egy különleges, könnyed és vidám hangvételű, szabadszájúan vagány filmet rakott össze 50 évvel ezelőtt, mely rögtön óriási sikert aratott szerte a világban. A Kelly hősei valódi különlegessége azonban elsősorban abban rejlett, hogy szakított a korábbi háborús filmek hőskultuszával, melyben két markáns motívum mindig megjelent: az egyik a főszereplők hősies karakterisztikája volt, a másik pedig a háború tragikusan drámai ábrázolása. A klasszikus háborús mozikban a központi figurák mindig komoly, önfeláldozó, hősies, szinte hibátlan és gáncs nélküli alakok, akik rendszerint óriási tetteket hajtanak végre, hazájukért. Külsejük daliás, de minimum férfias. Ezzel szemben a Kelly hőseiben mindenki "hikomatos": Vaskalap (Don Rickles) egy köpcös, középkorú fösvény alak, aki "csak akkor megy előre, ha hasznot szimatol", Csodabogár (Donald Sutherland) egy homokosnak tűnő, elvont figura, elhanyagolt szakállal, Babra egy kis mitugrász, Kicsi Joe egy idegbeteg, Coewboy egy szemtelen, nagyfopájú alak, a két legfontosabb szereplő közül pedig Bazi Joe (Telly Savalas) egy kopasz, folyton káromkodó, kíméletlenül kőkemény őrmester. Ráadásul egyáltalán nem  hazájukért, hanem csakis a zsozsóért hajlandóak komoly küzdelemre. Vagyis sem külsejükben sem jellemvonásaikban nem felelnek meg az addig megszokott háborús hős alakjának.  kelly_hosei2.jpg

Az egyetlen "áramvonalas" és tényleg hősnek látszó karakter: Kelly, akit az akkoriban  40 éves, szálfatermetű, 192 centis Clint Eastwood alakít. Róla viszont kiderül: bár valaha tiszt volt, már csak a pénz mozgatja és ő veszi rá az egész szakaszt arra, hogy (három napra eltűnve a parancsnokaik elől) törjenek át a frontvonalon és támadjanak meg egy bankot (elrabolva a nácik aranyát). A Kelly hőseinek alapsztorija ugyanis egy szimpla bűncselekmény, egy bankrablás körül forog. Ami érdekessé teszi az akciót, hogy ez a bizonyos bank, a második világháború kellős közepén, a nyugati front mögött, a nácik által megszállt Franciaországban (Clermontban) található. A karakterek hétköznapi fickók, már nem éppen huszonévesek (többségük 30-45 közti) és sok-sok nemzetből valók: Petuko például mexikói, Kicsi Joe és Bellamy olaszok, Babra spanyol, Fisher német, Gutowski lengyel, Vaskalap zsidó, Cowboy texasi, Csodabogár csapatának egyik tagja pedig (a tankvezető) török származású ... stb. (Tegyük hozzá: Telly Savalas a valóságban görög felmenőkkel rendelkezik). 

kelly_hosei5.jpg

Sokfélék tehát, a legkevésbé sem tökéletesek, tele vannak hibákkal és idősecskék is, vagyis afféle antihősök. Tegyük hozzá, mindannyian jók valamiben: Gutowski például zseniális mesterlövész, Moriarty a nyugati front legjobb szerelője (valóságos harckocsi-varázsló), Csodabogár pedig a legjobb harckocsi parancsnokok egyike (bár ez egyáltalán nem látszik rajta). Vagyis ütős csapatot alkotnak, mely egyben a nácizmus elleni harc szimbóluma is lehetne: egy rakás több nemzetből való (török, olasz, zsidó, mexikói, spanyol és amerikai) hibákkal teli figura, akik mérföldekre vannak, az übermensch, felsőbbrendű, árja németektől, akiket mégis átvernek (megszívatnak). Bevetésük végig könnyebb oldaláról mutatja meg nekünk a háborút: látjuk "hőseinket" az otthoni gondjaikon rágódva, káromkodva, egymást ugratva, vagyis éppen úgy, ahogyan a katonák valójában "túlélik" (lelkükben) a velük történteket. Nincsenek szörnyűségek, nincsenek polgári halottak, szenvedő zsidók, koncentrációs táborok, éhezők és haldoklók. Ugyanakkor Hutton azért az egyik jelenetben (a tizedes halálakor) tudtunkra adja, hogy a háború mégis csak egy értelmetlen és kegyetlen dolog.

kelly_hosei3.jpg

Az első bekezdésben feltett kérdésre választ keresve -- vagyis: lehet e viccesen bemutatni a háborút -- érdemes belegondolnunk abba, hogy nem csak kizárólag a gyötrelmek, katasztrófák és kínok drámaian véres ábrázolása része a háborúnak, hanem a harcolók közti katonatréfák, ugratások, kalandok és különleges bevetések is ide tartoznak. Ezek többsége rávilágít az amerikai hadsereg belső viszonyaira is és a katonák közti összetartásra, az ott uralkodó hangulatra. A Kelly hősei más nézőpontból láttatja a háborút és az amerikai hadsereget (a háború poklát véres drámaként elénk táró filmből készült már épp elég). 

A jelenetek egy része az Isztrián játszódik (ma: Horvátország), Clermont helyett egy Vizinada nevű kis településen, felhasználva a korabeli Jugoszláv hadsereg Sherman harckocsijait és egy T-34 -esből átépített Tigrisként bemutatott tankot. A német Tigrisektől való babonás amerikai félelem egyébként megjelenik a filmben, ami valós információkra épül, hiszen a háború alatt a szövetséges katonák szinte rettegtek tőlük. Híres mondat a Kelly hőseiben: "... egyszer megtámadtak bennünket a Tigrisek. Tudjátok mi az hogy megtámadtak? Úgy meg voltunk támadva, hogy csak na." Rendszerint 4-5 db M4 harckocsi (közkeletű nevén: Sherman) kellett egyetlen Tigris legyőzéséhez. 

kelly_hosei4.jpg

A Kelly hősei a filmtörténelem egyik legjobb alkotása és talán legjobb háborús filmje. Hangulata rendhagyó a háborút bemutató sok-sok drámához képest, mert a gyötrelmek realisztikus bemutatása helyett az amerikai hadsereg könnyed belső viszonyaira és a katonák emberi ábrázolására helyezi a hangsúlyt egy izgalmas, sok elemében vicces és happy enddel végződő sztori keretei között. Értékelésünk: 95% (Részletesebben: alaptörténet: 95%, rendezés:  95%, színészek: 100% , látvány: 90%).

4esfel_csillag.jpg 

also_filmkritikus.jpg

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://film-kritikus.blog.hu/api/trackback/id/tr915733348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fortress_ 2020.06.01. 13:51:23

Kelly: Mit szólsz a dologhoz Csodabogár?
Csodabogár: Hiába jöttünk drágám. Nem mondtátok, hogy Tigrissel kell összeakaszkodni.
Bazi Joe: Tudod, mit? Te csak kösd le a Tigriseket és bízd ránk a többit.
Csodabogár: Csak úgy tudom lekötni őket, ha hagyom, hogy sok lyukat lőjenek belém.

Vaskalap: Te Csodabogár! Üt a dicsőséged órája és te gyáván hallgatsz?
Csodabogár: Egy new york-i mint te, azt hiszi, hogy a hős nem egyéb, mint egy extra szendvics egy Sherman és két Tigris között!
Kelly: Senki sem kívánja tőle, hogy hős legyél.
Csodabogár: Nem? Akkor egyszer ülj be te a tankba.
Kelly: Nem ülök, mert abban te fogsz ülni. Én pedig előtte gyalogolok és mutatom az utat.
Csodabogár: Igen?
Kelly: Igen.
Csodabogár: Kész őrület. Ekkora pozitív kisugárzással nem veszthetünk. Te jössz.

Bazi Joe: A térkép szerint át kell kelni egy folyón, hogy abba a városba érjünk.
Kelly: Igen, és itt van egy híd hat mérföldnyire.
Bazi Joe: Csak volt, Kelly. A Légierő már rég szétvert minden hidat.
Kelly:A felderítés jelenti, hogy mi szétverjük nappal és a németek éjjel helyreállítják. Tehát úgy kell intézni, hogy holnap hajnalban érjünk oda és lesz hidunk.
Bazi Joe: Óh igazán, és mit szól ehhez a Német Hadsereg? Hagyja, hogy átsétáljunk a hídján?
Kelly: Valószínűleg.
Bazi Joe: Tudod mi a véleményem? Tiszta őrült vagy. De én vagyok az igazi őrült! Hogy is hagyhattam, hogy a fiúkat rávedd erre? Behatolni 30 mérföldre a vonalak mögé, átkelni a németek egyik hídján és bemenni egy városba, amit ki tudja hogy hány német őriz!
Kelly: Úgy számolom 30-an 40-en lehetnek.
Bazi Joe: Igen? Honnan veszed?
Kelly: Katonailag nincs jelentősége. Nem olyan nagy, hogy önálló helyőrsége legyen.
Bazi Joe: A kérdésre felelj! Honnan veszed, hogy 30 vagy 40 ember van ott?
Kelly: Mert normális körülmények között ennyi személyzet kell 3 Tigrishez.
Bazi Joe: Tigris? Honnan került oda 3 Tigris?
Kelly: Ezért visszük Csodabogarat a Sherman-jaival.
Bazi Joe: Tud a Tigrisekről?
Kelly:Eddig nem.
Bazi Joe: Fogadni mertem volna a tök fejedben, hogy nem! Vagy ott hűssölne most is a tanyáján! Lehet hogy bolond, de nem hülye, hogy Sherman-nal menjen Tigris ellen! Ha azok nekiindulnak, az egész várost földbe tapossák, velünk együtt!
Kelly: Ravaszabb fickó vagy te annál Joe.
Bazi Joe: Jajj nekem!
Kelly: Majd kitalálod, hogy jussunk oda meg vissza. Olyan fejed van mint egyikünknek sem.
Bazi Joe: Igazán! Tényleg.Ezért ragaszkodom is hozzá és nem lövetem szét Kelly.

Bazi Joe: Ha valaki még egyszer azt mondja, hogy megöli a kapitányt, vagy arról ábrándozik, hogy átmegy a főhadiszállásra és leüti a tábornokot, vagy megerőszakolja az ápolónőket, a saját két kezemmel fojtom meg. Világos? A türelem meghozza a rózsáját. Nagyon jó kis 3 napunk lesz itt. Igaz, Cowboy?
Cowboy: Mérget vehet rá pajtás.
Bazi Joe: Talán Őrmester úr.
Cowboy: Őrmester.
Bazi Joe: Na azért?
Willard: Joe.
Bazi Joe: Mi van
Willard: Azt hiszem, tetves vagyok.
Bazi Joe: Kifőzzük a ruhákat. Zuhanyozót csinálunk és megmossuk a habtestünket. Jó lesz, Barbara?
Babra: Babra.
Bazi Joe: Pofa be! Hajnyírás. Bor, nők, zene, neked egy chichita, oké? Tudom, idő kell az organizáláshoz, de ebből a tanyából mulató legyen. Kicsi Joe, berendezel egy bárt!
Kicsi Joe: Egy szál piánk sincs.
Bazi Joe: "Egy szál piánk sincs." Majd lesz piánk! Én most megyek a zászlóaljhoz, abban vételezek pornófilmeket, és mire visszaérek, ne csak a tisztaságtól ragyogjon a ház, de legyen kipofásítva rendesen. Meg vagyok értve? Tizedes, sorakoztassa őket és munkára!

Vaskalap: A miénk ez a vadállat.

Bazi Joe: A miénk... A mi hősünk!...

Vaskalap: Hogy áll a bál a bankkal?
Bazi Joe: Sehogy. A Sherman bedöglött és a Tigrist nem viszi el az öreg isten se a térről.
Vaskalap: Köss vele egyezséget!
Bazi Joe: Milyen egyezséget?
Vaskalap: Megegyezős egyezséget! Lehet, hogy ő is republikánus. Az üzlet az üzlet. Oké?
Bazi Joe: Oké, nagypofájú.

Ernő Koska 2020.06.02. 09:48:56

A Kelly hősei többek között azért is nagyszerű film, mert bemutatja, hogy a II. világháború katonái nem hősök, hanem egyszerű hétköznapi emberek. Nem akarnak meghalni, csak elvégezni a kiszabott feladatot, a lehető legkisebb veszteséggel. Persze egy kis pénzért még keményen harcolni is hajlandóak, gondolván a háború utáni civil életre. Igazi civil kisemberek ők, olyanok, mint mi. Egy ilyen témájú és színvonalú II. világháborús filmet ismerek és szeretek A tizedes meg a többiek c. filmet. Szintén a kisemberekről szól, hogyan lehet élve megúszni a háborút, meg azért egy kis pénz is jó lenne a háború utánra. Színvonalban, ötletekben, színészi játékban A tizedes meg a többiek c. film is világszínvonalú, hasonlóan a Kelly hőseihez.

gabroca 2020.06.02. 16:53:17

Jó film a Kelly hősei, de két osztállyal lejjebb van Leone filmjénél.

Argus_ 2020.06.02. 17:11:29

A Kelly hősei igazából köröket ver Leone filme(i)re! Kedvencem ma is!

d.j 2020.06.03. 22:02:56

A Kelly hősei nagyon jó film, de nem Eastwood legjobb filmje. Sőt inkább olyan semilyen volt benne. A többiek vitték a filmet és emélték az örök klasszikusok közé. Piszkos Harryben jobb volt. Vagy akár a Nincs bocsánatban is sokkal jobb volt, de a Gran Torinóban vagy a Millió dolláros Baby-ben is. De ez csak az én véleményem.

Control. 2020.06.04. 01:29:12

Valóban a Kelly hősei a legjobb Eastwood-film. Vagy tucatszor láttam, egyszerűen megunhatatlan.
süti beállítások módosítása